dijous, 15 d’abril del 2010

El debat al Parlament de Catalunya

Aquest dimecres s'ha viscut al Parlament de Catalunya un interessant i força consensuat debat monogràfic sobre el sector agrari. A continuació us adjunto la valoració que n'ha fet el Govern de la Generalitat i el principal sindicat agrari. Us sembla que hi ha hagut avanços significatius? Creieu que s'aplicaran els acords?

Llena valora positivament el resultat del debat monogràfic sobre el món agrari
S'aconsegueix l'acord per impulsar el Pla Estratègic Nacional de Suport a l'Agricultura i l'Alimentació (PENSAA)
 
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha fet una primera valoració positiva de les resolucions aprovades en el debat monogràfic sobre el món agrari celebrat avui al Parlament de Catalunya. Un dels reptes del conseller que era aconseguir el màxim consens possible s’ha materialitzat amb l’aprovació per una unanimitat de la gran majoria de propostes de resolució.
 
Els grups que donen suport al Govern han aconseguit consensuar un document unitari que aplega més d’un centenar de mesures agrupades en set grans eixos com són la nova Política Agrària Comuna (PAC), el desenvolupament rural sostenible, la innovació o l’Administració agrària.
 
Pel que fa a les infraestructures rurals i agràries, s’impulsarà un nou pla de regadius 2008-2020 i es milloren modalitats de finançament com la que està previst aplicar en el reg del Segarra-Garrigues en el moment de la connexió a la xarxa. A més, es modificarà el marc que regula el finançament dels nous regadius i d’aquells que es modernitzin. A Tàrrega, s’ha acordat la creació d’un centre d’estudis sobre els regadius de Catalunya. També s’ha aprovat impulsar un pla de camins i un pla de xoc per un primer horitzó 2011-2017.
 
D’altra banda, es modificarà el PDR 2007-2013 perquè els imports de les indemnitzacions compensatòries en zones de muntanya i en zones desafavorides fora de les de muntanya s’adeqüin als costos addicionals i a les pèrdues d’ingressos del sector. Així mateix, es desenvoluparà una llei de desenvolupament rural sostenible a Catalunya que promogui la diversificació econòmica de l’economia rural.
 
Agricultura, ramaderia i pesca
 
Es treballarà per buscar alternatives de negoci al sector lacti català i es planteja com a oportunitat les màquines expenedores de llet. També es farà un nou Pla plurianual per desenvolupar l’aqüicultura al Delta de l’Ebre, consolidant així el Pla quadriennal existent. Encara en pesca, es faran les accions necessàries perquè la flota litoral català és considerin flota artesanal, fet que asseguraria la continuïtat de fons estructurals comunitaris.
 
El cooperativisme agrari compta amb diferents mesures per tal de potenciar-lo com són la promoció d’una nova llei de cooperatives, per tal de rellançar-ne la seva figura; l’elaboració d’un pla marc del cooperativisme agrari amb el suport de la Federació Catalana de Cooperatives Agràries (FCAC); l’orientació del pla de modernització de cooperatives cap a la millora de processos com la comercialització o bé mesures financeres per impulsar aquesta agroindústria.
 
Alimentació i agroindústria
 
Tal com ha proposat el conseller en el decurs del debat monogràfic, s’ha acordat posar en marxa un Pla Estratègic Nacional de Suport a l’Agricultura i l’Alimentació (PENSAA). Aquest pla serà interdepartamental, de vuit anys de durada i amb l’objectiu d’impulsar la competitivitat, la formació, la innovació, la internacionalització, la comercialització i la conscienciació dels ciutadans.
 
En el marc de la promoció, hi ha mesures vinculades als distintius de qualitat, comerç de proximitat, producció ecològica, vi, així com l’impuls d’una nova marca de garantia que promogui el producte alimentari d’origen català de qualitat. Precisament, respecte les xarxes de proximitat, es fomentarà l’impuls de sistemes i canals de venda per eliminar intermediaris entre el productor i el consumidor. Es prioritzarà la venda directa, i es modificarà la normativa per permetre a les agrupacions de productors vendre de forma directa els seus productes en espais públics.
 
D’acord amb les peticions del sector, una de les actuacions aprovades és garantir recursos humans i materials suficients per dur a terme tasques d’inspecció, control i si s’escau sanció.
 
Coneixement i el valor afegit
 
En matèria de formació, es destinaran els recursos necessaris per executar anualment un Pla de formació dels professionals agraris per compte propi a Catalunya, amb recursos del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) i del departament de Treball, a través dels fons destinats a la formació continua dels ocupats, a part d’altres mesures.
 
S’establirà un pla estratègic interdepartamental de R+D+i en l’àmbit agroalimentari així com la promoció d’un únic campus d’excel·lència internacional agroalimentari. També es pretén crear una xarxa d’innovació rural on les Escoles de Capacitació Agrària (ECA) siguin elements estratègics d’innovació i formació.
 
Administració agrària
 
Es proposa la simplificació administrativa en diferents camps, com ara l’artesania alimentaria, la gestió de documents o l’autorització de productes innovadors. D’altra banda, es compensarà el gravamen autonòmic de l’import sobre les rendes minoristes de determinats hidrocarburs per agricultors i ramaders.

La celebració del debat monogràfic sobre el sector agrari ha estat resultat de més d’un any de treball del sindicat i del suport rebut per part del món local

 

Unió de Pagesos aconsegueix que el Parlament de Catalunya insti al Govern a impulsar un sector agrari estratègic i demana celeritat en el compliment dels compromisos

 

Unió de Pagesos considera que el debat monogràfic sobre el sector agrari celebrat ahir pel Parlament de Catalunya ha estat fructífer i que les forces polítiques han assolit compromisos que recullen bona part de les propostes plantejades pel sindicat als grups parlamentaris durant els darrers mesos. El sindicat agrari demana al Govern de la Generalitat actual (i futur) i als departaments competents que apliquin amb la màxima celeritat els acords aprovats avui pel Parlament de Catalunya. Unió de Pagesos farà un seguiment del compliment d’aquests acords, ja que moltes de les mesures aprovades són urgents per pal·liar la greu crisi que pateixen els sectors agrícoles i ramaders a Catalunya.

 

Unió de Pagesos va proposar fa més d’un any aquest debat a les forces polítiques parlamentàries. Per aconseguir aquest debat va demanar i ha comptat amb el suport de més de 300 ajuntaments i de consells comarcals. Pel camí, també hi ha hagut mobilitzacions convocades pel sindicat agrari arreu del territori i la manifestació de 5.000 pagesos i pageses a Barcelona el 20 de febrer.

 

La pràctica totalitat de les mesures proposades pel sindicat han estat recollides durant el debat parlamentari en matèria de: justícia i equitat en el comerç agroalimentari, millora de la competitivitat, formació i millora dels recursos humans, protecció de l’espai agrari, propostes de Política Agrària Comuna i compromisos de política institucional.

 

Justícia i equitat en el comerç agroalimentari

El Ple del Parlament insta al Govern de la Generalitat a incrementar la seva acció per assegurar la justícia i equitat en el comerç agroalimentari, augmentant els recursos humans i materials d’inspecció, control i, si s’escau, sanció (en competència, comerç, consum, sanitat i fraus alimentaris) per assegurar el compliment de les normes que regulen el mercat, la competència i el comerç agroalimentaris.

 

Millora de la competitivitat

El Ple del Parlament insta al Govern de la Generalitat a:

-    Facilitar la incorporació de persones joves com a titulars de les explotacions agràries.

-    Facilitar la innovació i assegurar el màxim suport a les inversions en les explotacions agràries, així com per a la diversificació de les seves rendes.

-    Facilitar l’accés al valor afegit a tota la pagesia catalana i especialment amb la màxima prioritat i suport a la que exerceix la seva activitat majoritàriament de forma professional.

-    Modificar el marc normatiu que regula el finançament dels nous regadius i de la millora dels regadius per poder-los adequar a la situació econòmica i financera del sector.

-    Remoure els obstacles normatius que dificulten l’adequació de les granges a les normatives europees de benestar animal, doncs s’ha d’incrementar la dimensió física de les mateixes per disposar de la mateixa capacitat productiva.

-    Treure els obstacles normatius que impedeixen la venda directa als consumidors per part dels productors associats, així com facilitar i impulsar l’establiment de canals de venda que aproximin als productors i als consumidors.

-    Intensificar la promoció del consum a Catalunya de les produccions autòctones.

-    Intensificar i coordinar a nivell interdepartamental les actuacions en promoció exterior.

-    Assegurar una execució anual òptima del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, període 2007 – 2013.

-    Equiparar el foment de la producció integrada i de la producció agrària ecològica als altres països i regions europees competidores directes nostres en els mercats.

-    Facilitar el finançament per al circulant i per a les inversions de les cooperatives agràries i a les associacions de productors.

-    Facilitar i incrementar la transferència tecnològica mitjançant una major concertació entre l’Administració i els agents del sector i del món del coneixement.

-    Incrementar la recerca de mètodes alternatius a la important caiguda de matèries actives fitosanitàries i de medicaments veterinaris.

-    Simplificar la gestió del DAR i aplicar plenament un sistema telemàtic de gestió de documents per assolir una plena aplicació de no tornar a presentar els documents que l’Administració ja disposa, així com la progressiva incorporació de serveis i tràmits en línia aprofitant les TIC, sense descuidar la tasca de servei de les oficines comarcals per a les persones que no tenen accés a la xarxa o capacitació per a usar-la.

 

Millora dels recursos humans

-    El Ple del Parlament de Catalunya insta al Govern a destinar els recursos necessaris per posar en marxa i executar anualment el Pla de formació dels professionals agraris per compte propi a Catalunya.

-   El Ple del Parlament de Catalunya insti al Govern a l’establiment d’un pla plurianual i interdepartamental per a la gestió ordenada dels fluxos i l’acollida dels temporers agrícoles.

 

Protecció de l’espai agrari productiu i sostenible

-Definir i aprovar els instruments d’intervenció en el territori més idonis per a protegir els espais d’interès agrari davant d’altres usos del sòl per tal que l’impacte de les infraestructures i del sòl urbà, industrial i logístic sigui el menor possible en els espais d’alt valor agrari.

-  Incloure dins dels procediments d’avaluació de l’impacte ambiental un tràmit de valoració de l’impacte agrari.

-  Desenvolupar en el marc del Pla territorial general de Catalunya el Pla territorial sectorial agrari. Així com remetre al Parlament de Catalunya un projecte de Llei d’Espais Agraris de Catalunya, que faci una definició jurídica d’espai agrari per tal de preservar-lo.

Per una PAC forta i eficaç

El Parlament de Catalunya insta al Govern català a negociar amb el Govern de l’Estat la defensa d’una nova Política Agrària Comuna que no pot estar basada en referències històriques i que ha d’incloure a totes les produccions en els mecanismes de gestió de crisi de l’Organització Comuna de Mercats única. 

 

Compromisos en matèria de política institucional

El Ple del Parlament insta al Govern de la Generalitat a negociar amb el Govern de l’Estat i les Corts Generals la modificació de la Llei (estatal) 10/2009, de 20 d’octubre, de creació d’òrgans consultius de l’Estat en l’àmbit agroalimentari i de determinació de les bases de representació de les organitzacions professionals agràries, per tal d’evitar subrepresentació i sobrerepresentació en el conjunt de la pagesia professional davant de l’Administració General de l’Estat.

 

El Ple del Parlament insta al Govern de la Generalitat a la devolució de l’impost sobre les vendes minoristes de determinats hidrocarburs per agricultors i ramaders.

El Ple del Parlament insta al Govern de la Generalitat a afavorir la participació de les dones pageses a tots el àmbits sindicals, professionals, cooperatius i polítics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada