dimarts, 13 de juliol del 2010

Parc Tecnològic del Cava, a Can Guineu de Sant Sadurní d'Anoia




Ajuntament, Consell Regulador del Cava i Universitat Rovira i Virgili agafen el repte d’ubicar el Parc Tecnològic del Cava a can Guineu
En plena transformació de la Fassina de can Guineu en Centre d’Interpretació del Cava, el dijous 8 de juliol Sant Sadurní va donar a conèixer el nou repte de convertir la casa pairal de can Guineu en la seu del futur Parc Tecnològic del Cava i del Consell Regulador del Cava. L’anunci d’aquest objectiu es va fer coincidint amb la visita a la capital del cava del rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, convidat per l’Ajuntament de Sant Sadurní i Institut del Cava, dues institucions que presideix Joan Amat, i pel Consell Regulador del Cava, al capdavant del qual hi ha Gustau Garcia Guillamet. També van assistir a la trobada dos dels tres propietaris de can Guineu, Josep Lluís Bonet, president de Freixenet, i Joan Juvé, president de Juvé i Camps. Codorniu, el tercer propietari, no va estar representat pels màxims executius de l’empresa, però hi va enviar una persona de la seva confiança. 

Francesc Xavier Grau va ser rebut al migdia al saló de plens de l’Ajuntament i va firmar en el llibre d’honor. Després va visitar can Guineu –un cèntric i interessant edifici actualment molt abandonat- i la Fassina de Can Guineu. A la tarda, Grau va parlar de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a la Confraria del Cava i, tot seguit, el director tècnic de Vitec, Sergi de Lamo, va explicar què és el Parc Tecnològic del Vi que l’any passat es va inaugurar a Falset. Per la seva banda, l’alcalde, Joan Amat, va dir que l’Ajuntament, d’acord amb el Consell Regulador del Cava, convocarà un concurs d’idees per rehabilitar la casa pairal de can Guineu i transformar-la en la seu del Consell Regulador del Cava i del Parc Tecnològic del Cava. S’hi podran presentar 3 equips d’arquitectes de Sant Sadurní i 3 equips escollits pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. El guanyador rebrà 6.000 € i la resta d’equips participants 1.200 € per cobrir despeses.

Segons va explicar Francesc Xavier Grau, la URV, que és la universitat de Tarragona, ha inclòs el Parc Tecnològic del Cava, amb seu a Sant Sadurní, en el seu pla estratègic, i oferirà tot el seu suport i la seva experiència per ajudar a fer-lo realitat. Grau també va comentar que tant el govern central com el govern català tenen línies de finançament molt interessants per ajudar a tirar endavant aquest tipus de projectes. Per la seva banda, el director tècnic de Vitec, Sergi de Lamo, va anunciar la voluntat de donar cobertura a noves iniciatives del sector que suposin valor afegit respecte al projecte actual i que s’ubiquin fora del Priorat. És en aquest context on s’ha de situar precisament el repte del Parc Tecnològic del Cava. També va dir que es faran arribar una enquesta a les empreses del sector amb l’objectiu d’ajudar a definir les línies d’investigació prioritàries. De Lamo va explicar que Vitec és un punt de trobada de R+D+i vitivinícola i que compte actualment amb 9 investigadors. Disposa de 1.200 m2 construïts fruit d’una inversió de 3,8 milions d’€. En les seves instal·lacions hi podem trobar una sala de tast, una sala d’actes, un celler de microvinificacions, una zona climatitzada, laboratoris d’anàlisi i una zona per a demostracions comercials, a més de despatxos i sales de reunions. D’altra banda, recordar que la URV és la única universitat espanyola que compte amb una Facultat d’Enologia. També ofereix un màster universitari en Enologia, estudis de doctorat en aquesta matèria i 70 contractes universitat-empresa. La universitat tarragonina disposa, així mateix, del Campus d’Excel·lència Internacional de la Catalunya Sud amb el suport, entre altres, de l’IRTA, l’INCAVI i les DO catalanes. La URV es va fundar el 1991 i destaca sobretot per la seva vocació investigadora i un marcat caràcter internacional.  

El president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, considera que l’enoturisme és clau pel futur del sector, i va dir que veu amb molt bons ulls aquesta mena d’iniciatives. En termes similars també es van expressar Gustau Garcia Guillamet i Joan Juvé. El 8 de juliol, l’alcalde, Joan Amat, va dir que ja s’havia posat la primera pedra del Parc Tecnològic del Cava i de la futura seu del Consell Regulador del Cava, a la vegada que va assenyalar que la col·laboració entre l’Ajuntament, la Universitat i el propi sector del cava és fonamental per aconseguir fer realitat aquest projecte.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada