dimarts, 22 de febrer del 2011

JARC, satisfeta per la derogació de Viñedos de España


En un anterior post ja recollia la noticia de la derogació de Viñedos de España. Ara, aquesta tarda, el sindicat agrari JARC ha mostrat la seva satisfacció a través d'un comunicat. Quina és la vostra opinió?

EL BOE PUBLICA LA DEROGACIÓ DE LA INDICACIÓ GEOGRÀFICA “VIÑEDOS DE ESPAÑA”
JARC ja va portar la ordre a l’Audiència Nacional al gener de 2010 mitjançant un contenciós administratiu

El BOE va publicar finalment el passat 17 de febrer l’ordre per la qual es deroga la normativa que regulava al Indicació Geogràfica Viñedos de España i contra la qual JARC va presentar un contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional al gener de 2010. El recurs al·legava que aquesta indicació geogràfica “perjudicava seriosament els interessos del sector productor, alhora que anava en detriment de la feina feta per les diferents Denominacions d’Origen que permeten identificar les qualitats específiques de cada zona de producció”.

Des de JARC no podem sinó que alegrar-nos d’haver assolit finalment l’objectiu que ens proposàvem amb el recurs: la desaparició d’aquesta indicació geogràfica protegida, tot i que lamentem que hagi fet falta tot un llarg procés administratiu per a arribar al mateix lloc que si el MARM hagués respectat les demandes del sector productor des de bon començament.

Tot i això, cal assenyalar que l’ordre de derogació inclou una disposició addicional en la qual s’estableix que els vins comercialitzats i etiquetats abans de l’entrada en vigor d’aquesta normativa es podran comercialitzar fins a l’esgotament de les existències i que aquells que disposin d’un document de certificació en vigor es podran comercialitzar sota la indicació Viñedos de España fins al 31 de maig de 2011. Des de JARC lamentem  que  la indicació encara es mantingui viva aquesta campanya ja que això no fa sinó entorpir les relacions entre els productors i els consumidors, ja que aquests darrers poden no comprendre com es continua comercialitzant sota una indicació que està condemnada a desaparèixer.

Alhora, JARC vol recalcar que aquesta indicació reconeixia es vins amb dreta a la menció tradicional “vi de la terra” i que al 2006, la ordre que regulava aquesta IG ja fa quedar sense efecte perquè des de la Unió Europea es va considerar que “no respectava el criteri de zona específica de producció imprescindible per establir una nova denominació de qualitat”.  La nova ordre publicada el 2009 era pràcticament una còpia de la del 2006, però va ser tramitada d’urgència i sense el vist-i-plau del sector. Per això JARC no va dubtar a portar-ho al contenciós-administratiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada