dimarts, 9 d’agost del 2011

Mas Candí i la passió per la vinya, a La Vanguardia




Aquest dimarts signo a la recontraportada d'Economia de La Vanguardia l'aventura de Mas Candí, l'aventura de quatre joves que han decidit fer vi de qualitat per preservar les vinyes dels seus avis:

Passió per la vinya

RAMON FRANCÀS
Avinyonet del Penedès

Quatre joves pagesos amb estudis de viticultura i enologia es van unir el 2005 per crear els seus propis vins i preservar així les vinyes que al seu dia van plantar els seus avis, un patrimoni vitícola del que ja es tenia constància al segle XVII en mans de la família Cuscó (Cal Candi). Es tracta de l'entusiasta projecte tot i que encara no rendible de Mas Candí, situat en Les Gunyoles (Avinyonet del Penedès). Els seus protagonistes són la parella formada per Ramon Jané i Mercè Cuscó, que treballen en col·laboració amb Toni Carbó i Ramon Galimany. Tots ells disposen de vinyes, més d'un centenar d'hectàrees a la comarca de l'Alt Penedès repartides pels termes municipals d'Avinyonet del Penedès, Font-rubí, Torrelavit i el Pla del Penedès. El baix preu que es paga pel quilo de raïm en el Penedès els va empènyer a aventurar-se a elaborar els seus propis vins. Asseguren que "la necessitat ens va portar a espavilar-nos"
            Després d'invertir 450.000 euros en un funcional celler, van treure al mercat els seus primers vins el 2006 però continuen sense no poder arribar a final de mes amb el seu projecte vinícola, la qual cosa els obliga a seguir venent bona part del seu raïm, principalment a Freixenet i Codorníu. Malgrat això, la seva facturació no deixa de créixer, al mateix ritme que el prestigi dels seus vins. Si el 2009 el van tancar amb una facturació de 43.000 euros, l'últim exercici ja van assolir unes vendes per valor de 65.000 euros. La crisi, tanmateix, els ha portat a començar a exportar part d'una producció que en els seus inicis sol havien contemplat comercialitzar al mercat català. Avui ja exporten un 20% de les seves 30.000 ampolles, principalment al Japó, Nova Zelanda, França i Suïssa. Això els porta a estimar que poden tancar l'any amb un notable increment de vendes del 40% respecte al 2010. De fet, en el primer semestre del 2011 la facturació va ascendir ja a 41.000 euros. La meitat de la seva producció són vins emparats per la DO Penedès i la resta caves.
            Ramon Jané assegura que "la vinya és la nostra passió". La seva filosofia se sustenta en "la complicitat amb el paisatge". En les seves velles vinyes, que treballen seguint els preceptes de l'agricultura ecològica, busquen la biodiversitat possible més gran. Minimitzen els tractaments en unes vinyes que amb prou feines llauren per evitar la seva erosió. A més, veremen a mà un raïm que refrigeren entre els -2 i els -4 º C per preservar al màxim les seves aromes. Aposten principalment per les varietats de raïm autòctones, com les blanques xarel.lo i malvasia de Sitges o les negres mandó i sumoll. Són conscients que "totes les regions vitivinícoles de prestigi tenen les seves pròpies varietats autòctones". Malgrat això no reneguen de les varietats internacionals, com la cabernet sauvignon amb la que elaboren un corpulent i espectacular vi negre: el Sol + Sòl. No obstant això, un hedonista xarel·lo criat en bótes durant 9 mesos, el QX, és el que els ha donat més rellevància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada