dijous, 25 d’agost del 2011

Verema generalitzada: Montsant, Terra Alta, Penedès, Catalunya i Raventós i Blanc

Aquests dies se succeeixen els comunicats informant de l'inici de la verema i de les bones expectatives de la collita. A continuació n'afegeixo alguns:

Comença la verema a Montsant amb unes expectatives excel·lents

Aquesta setmana els cellers de Montsant han iniciat la campanya de verema, una campanya que es preveu sigui força bona ja que el raïm arriba molt sa i en condicions òptimes de maduració. A més, s’espera que la producció recuperi el volum habitual de Montsant, al voltant dels 9 milions de quilos, després que l’any anterior disminuís en un 15%.
Com és habitual, els primers en entrar raïm són els cellers de les zones primerenques de Montsant, al sud de la DO. És el cas de Joan d’Anguera, el Celler del Masroig i altres cellers com Venus La Universal, que tot i pertànyer a Falset elabora algun dels seus vins amb raïm de finques d’aquesta zona.
Pel que fa a les varietats, les protagonistes d’aquest inici de campanya són lògicament les blanques, macabeu i garnatxa blanca, tot i que també s’han començat a veremar varietats negres com el merlot i el syrah.
Recordem que a la DO Montsant la producció és d’uns 9 milions de quilos, dels quals els 95% correspon a varietats negres. D’aquestes, la garnatxa negra i la carinyena, les varietats autòctones de Montsant, en suposen el 65%.

Verema 2011 a Raventós i Blanc

És el primer any que tenim la finca inscrita a la CCPAE (Consell Català de la Producció Ecològica) i tots els tractaments i treballs en aquest cicle vegetatiu han estat 100% ecològics.Les pluges de primavera van ser elevades però controlem bé les malalties fúngiques (Mildium i Oidium) i plagues (Lobesia botrana) amb tractaments ecològics i treballs preventius a la vinya arribant als preparatius de verema en molt bones condicions. Una pluja de 20 mm el dia 30 de juliol va provocar una entrada de Botrytis en les varietats més avançades en maduració, principalment en el Chardonnay. La calor i baixes humitats que hem tingut a principi d'agost, han parat l'atac de Botrytis i ens està ajudant a tenir una bona verema. La verema la vam començar el dia 10 d'agost collint el Chardonnay, on vam fer una bona selecció de raïm a la vinya, arribant perfecta de sanitat al celler. El Chardonnay de la finca va destinat al cava de la Finca i l'hem aconseguit en cinc dies a una graduació alcohòlica probable de 11 º i una acidesa total de 5,5 g / L expressat en sulfúric, sent l'equilibri desitjat per al nostre cava.


Des del 17 d’agost, set dels cellers inscrits al Consell Regulador ja han iniciat la recepció de verema de varietats blanques als termes municipals de Corbera d’Ebre, Batea, Bot, El Pinell de Brai, Gandesa i Vilalba dels Arcs.

El potencial productiu de la DO "Terra Alta" es situa a les 5.500 hectàrees, el més baix mai registrat, i entre els 35 i 37 milions de kg de raïm.
Pel moment l’anyada ha estat marcada per una primavera amb humitats altes, un juliol poc càlid, l’escassetat de pluges i un bon manteniment de l’estat fitosanitari de les vinyes i el raïm. 

La verema ja ha arribat al Penedès

Recentment els cellers de la Denominació d’Origen Penedès han donat llum verda a l’inici de la verema 2011. Una verema inicialment pendent de les pluges de Juny i Juliol, però que finalment, el sol i les altes temperatures d’aquest Agost estan ajudant a la bona maduració del raïm, pel que en podem preveure una bona, o inclús molt bona, qualitat. A tot això, hi podem afegir el control de la sanitat del cep per part de tots els viticultors penedesencs.
Si fem un repàs de les varietats segons l’ordre que s’aniran collint, trobem en primer lloc el Chardonnay i el Pinot Noir a finals d’Agost, seguida de Macabeu, Xarel•lo, Ull de Llebre, Merlot i finalment la Parellada i Cabernet Sauvignon.


Previsió per a la verema 2011 a la DO Catalunya
Des de la Denominació d’Origen Catalunya les previsions de verema apunten a un avançament de 5-6 dies respecte a un any normal i 10-12 dies respecte a la verema anterior, que recordem es va caracteritzar per ser tardana.
Respecte a les prediccions de collita, d’entrada s’espera una bona producció, però essent com és la nostra una viticultura de secà, vindrà condicionada a la meteorologia estival, especialment pel que fa a les disponibilitats hídriques durant les tres darreres setmanes de maduració.



Previsions per la verema 2011

Els ceps presenten en general una mica menys de càrrega de raïms, però els seus grans agafen volum i pes a bon ritme. Si no ve un agost molt secaner, és previsible una producció similar o lleugerament inferior a la de l’any passat (entorn als 30 milions de kg). En referència a les malalties de la vinya, hi ha hagut una certa pressió de mildiu però l’oïdi o malura no ha destacat respecte a anys normals. De totes maneres, els viticultors que han seguit les indicacions de tractaments de les àrees de defensa vegetal tampoc pateixen problemes d’importància amb aquests fongs. Sí que es detecta en algunes àrees una mica d’incidència de clorosi, deguda probablement a un accelerat i ràpid creixement de la vegetació.
La presència de la sempre temuda podridura gris, queda supeditada a un possible escenari de pluges freqüents i abundants pocs dies abans i durant el moment de la verema.
En definitiva, si les coses no es giren, s’està gestant el que podria ser una bona collita pel que fa a quantitat, i de mom




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada