dimarts, 10 d’abril del 2012

La Fira del Vi de Falset deixa el Castell per la pressió dels comerciants


La Fira del Vi de Falset deixarà aquest any la seu de les darreres edicions, els peus del Castell de Falset, per retornar al centre de la vila, al carrer Miquel Barceló. La fira del Priorat ha retornat a aquest espai gràcies a la pressió feta pels comerciants locals, que han vist en els darrers anys com no omplien la caixa com abans arran del trasllat de la fira. Els comerciants, liderats per Laia Batllevell, van portar la seva reivindicació fins al ple municipal. A continuació us adjunto el primer comunicat de la Fira i el pñrograma d'actes:

La Fira del Vi de Falset arriba enguany carregada d’aniversaris i bones vendes

** Una cinquantena de cellers ja han confirmat la seva presència a la mostra de vins el primer cap desetmana de maig **


Una cinquantena de cellers ja han confirmat la seva presència a la dissetena edició de la Fira del Vi de Falset (Mostra delsVins de les dues denominacions d’origen de la comarca del Priorat), que enguany se celebrarà els dies 5 i 6 de maig. Unafira que aquest 2012 arriba carregada d’aniversaris (el centenari de l’Agrícola Falset-Marçà i els deu anys de la DOMontsant) i que el sector afronta amb bones expectatives després que el 2011 hagi estat un any de creixement comercial i de consolidació en el mercat exterior, tant pel que fa a la DO Montsant com a la DOQ Priorat. Tot i que els primers actes de la Fira del Vi s’han previst per al dia 26 d’abril, el gruix d’activitats i la Fira en si mateixatindran lloc entre el divendres 4 de maig i el dilluns 7 de maig.
Serà durant el dissabte 5 i diumenge 6 de maig que el carrerMiquel Barceló (l’antiga carretera N-420 al seu pas per Falset) acollirà els cellers expositors (una cinquantena, a falta de tancar les inscripcions definitives). Un any més, Falset segueix sent el centre neuràlgic de la Fira, però els diferents pobles de la comarca organitzen actes detota mena durant el primer cap de setmana de maig. És el cas, per exemple, de Torroja, Porrera, Gratallops i Bellmunt. Elstastos de vins oberts a tothom seran continus durant el primer cap de setmana de maig i, finalment, el dilluns dia 7de maig, tindrà lloc el prestogiós Tast dels Professionals, onenguany es presentaran els vins de l’anyada 2010.

Aniversaris i bones vendes

La dissetena edició de la Fira del Vi de Falset arriba farcida d’aniversaris. En primer lloc perquè l’Agrícola Falset-Marçà celebra el centenari de la seva fundació i és per això ques’han previst diversos actes commemoratius que, en algunscasos, tindran lloc els dies previs a la Fira. És el cas de l’obra artística que diferents artistes de la comarca han fet sobrebótes de vi i que s’exposaran a la sala de bótes de l’AgrícolaFalset-Marçà. Qui també acompleix anys aquest 2012 és la Denominació d’Origen Montsant, que en fa deu que va independitzar-se de la DO Tarragona. Precisament, la DO Montsant ha fet pública recentment l’estadística comercial de l’any 2011, quan va augmentar lesvendes en un 14%, el que significa un increment de 635.000ampolles respecte al 2010. Amb un global de 5.234.000 ampolles venudes, les xifres del 2011 constaten la recuperació iniciada durant el 2010, després d’un 2009 en el que es va experimentar una frenada en la comercialització de vi. 

La Fira del Vi de Falset (Mostra dels Vins de les dues denominacions d’origen de la comarca del Priorat) ja té un primer programa d’activitats. Tot i que els primers actes s’han previst per al dia 26 d’abril, el gruix d’activitats i la Fira en si mateixa tindran lloc entre el divendres 4 de maig i el dilluns 7 de maig. Serà durant el dissabte 5 i diumenge 6 de maig que el carrer Miquel Barceló (l’antiga carretera N-420 al seu pas per Falset) acollirà els cellers expositors, que en aquesta edició són ja una cinquantena (a falta de tancar les inscripcions definitives). Un any més, Falset segueix sent el centre neuràlgic de la Fira, però els diferents pobles de la comarca organitzen diferents actes durant el primer cap de setmana de maig. És el cas, per exemple, de Torroja, Porrera, Gratallops i Bellmunt. Els tastos de vins oberts a tothom seran continus durant el cap de setmana i, finalment, el dilluns dia 7 de maig, tindrà lloc el Tast dels Professionals, on enguany es presentaran els vins de l’anyada 2010.

Dijous 26 d’abril
  • 19:30 Ajuntament de Tarragona, Presentació de l’obra conjunta realitzada sobre dogues amb motiu del centenari de la Cooperativa Falset Marçà amb diferents artistes de la comarca.
Divendres 27 d’abril
  • 9:00 a 18:30 Jornada Comarcal de la vinya. “Viticultura ecològica i varietats tradicionals minoritàries” Jornada tècnica de referència. Organitza DAAM.
Dissabte 28 d’abril
  • 19.30 Xerrada – Projecció, a la sala de Botes de la Cooperativa Agrícola Falset – Marçà. “El vi a la història de la filosofia a través dels àpats de celebració d’ “El banquet” de Plató al “Festí de Babeth” a càrrec del professor Fèlix Rabal, del Centre Quim Soler, la literatura i el vi.
  • A les 20,30 Tast amb sopar al Celler de l’Àspic. “De Masia Barril a Mas d’en Gil”, amb Marta Rovira. Informació i reserves. Tel. 977 83 12 46. info@cellerdelaspic.com.
Dilluns 30 d’abril
  • 19:30 Sala de bótes de la Cooperativa Falset Marçà, Presentació de l’obra conjunta sobre dogues i de les obres individuals realitzades sobre bótes amb motiu del centenari amb diferents artistes de la comarca.
Dimarts 1 de maig
  • 19:00 Sala de bótes de la Cooperativa Falset Marçà, presentació a restauradors,comerços i establiments de la comarca del “GELAT ÈTIM” amb la col·laboració de la gelateria “La Ibense” de Falset.
Dijous 3 de maig
  • 19:00 Jornada. Pràctica del del vi: Teoria i tast. A l’IES Priorat. Organitza: IES Priorat.
  • A les 20,30 Tast amb sopar al Celler de l’Àspic. “Clos Figueres – Gratallops; E. Guigal Ampuis”, amb Christopher Cannan. Informació i reserves. Tel. 977 83 12 46. info@cellerdelaspic.com.
Divendres 4 de maig
  • 19.30 12é Tast de Vins Blancs de la Comarca del Priorat i 6é Tast de Vins Blancs del Mon. Organitza Aguiló Vinateria i Vins i Olis del Priorat. Tel. 977 83 07 76 – 977 83 18 35.
  • 20:00 4art. Tast de “Carinyenes a Porrera”. Lloc: Cal Porrerà. Més informació. www.cellersdeporrera.com Tel. 676 77 54 62.
  • 20:00 a 23:00 El Prior fa de les seves. Mas Trucafort – Tast i sopar a peu dret per a degustar els monovarietals de garnatxes de la comarca. Cada poble, un celler. Cada celler, un vi. Preu:35€ per persona. Aforament limitat a 100 persones. Reserves a elpriorfadelesseves@gmail.com o trucant al Tel. 609 67 95 70 (Nina) a partir de les 13:00 h.
  • A les 20,30 Tast amb sopar al Celler de l’Àspic. “Garnatxa de Montsant vs Garnatxa de Priorat”, amb A. Arrivas (Trossos) i R. Rofes (Rar). Informació i reserves. Tel. 977 83 12 46. info@cellerdelaspic.com.
  • 23:00 6a Nit de les Garnatxes al Celler de Capçanes. Tota una festa al celler on es podran gaudir les 4 garnatxes dels 4 sòls, una exposició de pintura i d’altres sorpreses per a compartir la nit. Preu entrada: 15€ (inclou copa). Reserves: cellercapcanes@cellercapcanes.com Tel. 977 178 319 o compra directa a la botiga del celler a partir del 15 d’abril.
Dissabte 5 de maig
  • De 10:00 a 13:00 a Les Figueres. Gratallops: Tast amb Dones: degustació de vins de dones productores del Priorat.
  • 11:30 Inauguració Oficial de la 17a Fira del Vi. Mostra de Vins de les DO’s de la Comarca del Priorat. Sala d’actes de l’Ajuntament.
  • 12:30 i 13:30 Visita Teatralitzada al Celler de la Cooperativa Falset – Marçà pel grup de teatre Nap-buf.
  • 13:00 Sala de bótes de la Cooperativa Falset – Marçà, Presentació del Llibre de Gènere Negre “Clio, musa i assassina” de Fede Cortés.
  • 18:00 Visita Teatralitzada al Celler de la Cooperativa Falset Marçà pel grup de teatre Nap-buf.
  • 18:00 Tast amb Llops. 6é Tast amb Llops “Vi de Poble” a la Plaça de Dalt de Gratallops. Tel. 977 83 95 02.
  • 18:30 Sala de bótes de la Cooperativa Falset – Marçà, Tast amb Lectura del Llibre de Gènere Negre “Clio, musa i assassina” de Fede Cortés.
  • 19:30 Celler de la Cooperativa Falset – Marçà, COOPERATIVA EN VIU. Vespre de música, art i tast.
  • 20:00 3a Edició del VideNit a Mas Figueres. Vine a gaudir d’una bona vesprada amb els millors vins de la nostra terra acompanyats de música en directe.
  • De 21:00 a 2:00 a Les Figueres. Gratallops: La Vi-Night: Vins, Tapes i Música
Diumenge 6 de maig
  • 10:00 Tast del Decenni. Es tastaran vins de l’anyada 2002 Al Parc Tecnològic del Vi a Falset (VITEC), Ctra. de Porrera.
  • De 10:00 a 14:00 4art. Tast de Cal Compte. Tast de Vins de Torroja del Priorat. Tast de Destil·lats. Preu: 15€ Lloc: Cal Compte. c/ Major, 4 Torroja del Priorat.
  • 11:00 15a Edició de La Cuina del Vi. Concurs de cuina. A la plaça de la Quartera.
  • 11:00 4art. Tast de les Mines. Museu de les mines de Bellmunt.
  • 11:00 i 12:00 Visita Teatralitzada al Celler de la Cooperativa Falset – Marçà pel grup de teatre Nap-buf.
  • 12:30 Sala de bótes de la Cooperativa Falset – Marçà, Tast amb Lectura del Llibre de Gènere Negre “Clio, musa i assassina” de Fede Cortés. En acabar, subhasta pública de l’obra conjunta dels artistes col·laboradors realitzada sobre dogues, destinant la recaptació per a una obra social de la comarca a concretar.
Dilluns 7 de maig
  • 09:30 Tast dels Professionals. Tast de presentació anyada 2010 DO Montsant i DOQ Priorat. Sala Polivalent de Marçà.
  • 16:00 4art. Tast de les Mines. Museu de les mines de Bellmunt. Altres activitats.
  • A les 20,30 Tast amb sopar al Celler de l’Àspic. “El Riesling. Del troken al Trockenbeerenauslese”, amb Michael Wohr. Informació i reserves. Tel. 977 83 12 46. info@cellerdelaspic.com.
Dijous 10 de maig
  • A les 20,30 Tast amb sopar al Celler de l’Àspic. “Recaredo. De la Tradició al Treball de la Vinya. Del Cava Brut Nature al Cava del Terroir”, amb Ton Mata. Informació i reserves. Tel. 977 83 12 46. info@cellerdelaspic.com.
Altres actes
  • Exposició : 21 concurs de fotografia maig 2012 Centre d’Estudis Falsetans Museu – Arxiu de Falset i Comarca.
  • Mostra d’olis tots els dies de la fira.
  • Introducció al tast d’oli.
  • Durant els dies de la fira cursos accelerats de tast de vi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada