divendres, 26 d’octubre del 2012

Mig segle de Celler de Viticultors de Vilanova i homenatge a Pere Albà, avui




Fa mig segle, com mostra la fotografia que acompanya aquest post, la primera verema que va entrar al nou Celler de Viticultors de Vilanova (l’edifici no tenia aleshores ni tan sols teulada) ho va fer amb carros i portadores. Avui divendres el celler vilanoví,  que ha subsistit amb èxit gràcies a obrir-se a tota la comarca i a les seves aliances estratègiques amb Cevipe i Ceolpe, festeja mig segle de trajectòria amb un doble acte, un homenatge municipal a Pere Albà i un sopar de gala al restaurant Marejol, que reunirà unes 150 persones. Aquest sopar serà presidit per l’alcaldessa vilanovina, Neus Lloveras. A darrera hora, ahir mateix, el conseller Josep Maria Pelegrí va excusar la seva assistència, Qui sí ha confirmat la seva assistència és el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil; el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, de la Generalitat, Jordi Bort, i representants dels consells reguladors de les denominacions d’origen  Penedès i Cava, del Consell Comarcal del Garraf o de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
També avui divendres arriba a a les llibreries vilanovines (20 euros) un llibre  commemoratiu de l’efemèride, editat pel mateix Celler de Viticultors. El llibre l’ha coordinat i redactat, en part, el seu vicepresident, Francesc Xavier Puig Rovira.  El llibre, que es presentarà amb posterioritat a la seva arribada a les llibreries i que també es podrà adquirir a la Fira de Novembre, s’ha titulat El Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú (1962-2012): Dels antecedents remots a l’actualitat. Segons Puig Rovira, amb aquest llibre es volen recollir els fets principals de la trajectòria dels Celler, els seus protagonistes i una anàlisi del context. Es mira al passat però també al futur, amb entrevistes als viticultors més joves socis del Celler. L’obra també inclou dades estadístiques, com la que mostra com s’ha anat incrementant la producció amb els anys amb menys socis,  i una extensa entrevista a Pere Albà, que l’any que ve farà 25 anys que presideix el Celler. Segons Puig Rovira, l’existència del Celler no només ha estat important per a Vilanova, sinó per tota la comarca. Puig Rovira s’arriba a preguntar: “si no hi hagués Celler hi hauria vinyes ara? I si no hi haguessin vinyes, què hi hauria?”  D’aquesta manera es refereix a la funció de preservació de l’ancestral paisatge de vinyers del Garraf que ha tingut el Celler i els seus socis. També destaca Puig Rovira el fet que el Celler de Viticultors “sempre ha funcionat de forma democràtica, fins i tot durant el franquisme”.
A les vuit del vespre d’avui divendres Pere Albà rebrà a la sala plenària vilanovina, als 84 anys, el Diploma de Reconeixement de la Ciutat. Albà rep aquest Diploma amb molta il·lusió. L’alcaldessa de Vilanova diu que el reconeixement d’aquest vespre a Pere Albà vol distingir una trajectòria important. L’alcaldessa creu que és positiu per a la ciutat que es facin aquesta mena de reconeixements a persones destacades de la ciutat. En el cas de Pere Albà, Lloveras destaca els diversos càrrecs que ha ocupat en el sector del vi català. De fet, Albà encara és el vicepresident del Consell Regulador del Cava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada