dimecres, 23 de gener del 2013

Grans Muralles 2009 es reforça amb una gran varietat autòctona, la recuperada Querol



Enofusión (Madrid Fusión) va acollir ahir a la tarda  un interessant tast vertical de Grans Muralles (un vi icona de Torres situat al voltant dels 110 euros) dirigit per Josep Sabarich, director tècnic de Torres. Amb aquest tast van presentar el projecte de recuperació de varietats ancestrals en que Torres treballa des de fa més de 30 anys. El primer raïm, descobert el 1980 i recuperat gràcies a aquest projecte de recerca, va ser el garró, que. Al costat de la varietat Querol, donen la seva identitat inconfusible a l'anyada 2009 del vi Grans Muralles, que es començárà a comercialitzar el pròxim mes de març. En aquest tast únic de Madrid es van poder provar varietats recuperades en estat pur, i gaudir de diverses de les millors anyades del Grans Muralles: 2001, 2004, 2006 i 2009.  En el Grans Muralles del 2009 s'ha inclòs un 20% de Querol.
El projecte de recerca per recuperar varietats ancestrals va començar l'any 1980, quan un viticultor va contactar amb Torres per notificar la troballa, entre els seus ceps, d'una varietat que no aconseguia identificar. Es tractava de la garró, que, després de sobreviure miraculosament a la filoxera, “va poder adaptar-se a les condicions climàtiques actuals i fins i tot va arribar a tenir un potencial enològic diferencial amb el qual elaborar vins únics.” Va ser el punt de partida “d'un dels capítols més apassionants de la història de Torres”, un projecte en marxa que els ha portat a rastrejar i a recuperar 32 varietats de raïm oblidades, de les quals tan sol vuit han estat registrades per posseir un bon potencial enològic.
  La nova varietat es va trobar al setembre de 1998 en el terme municipal de Querol, poble del que ha rebut el seu nom. Inicialment es va anomenar Varietat nº 4. Aquest descobriment ha permès recuperar una varietat única que presenta un índex de polifenols totals (IPT) d'entre 100 i 120m, tenint en compte que l'índex normal està entre 65 i 85 IPT. Això fa que la Querol es trobi a la franja superior del grup de varietats amb major poder antioxidant. D'altra banda, la seva flor no és hermafrodita com passa en la majoria de ceps vinífers, sinó femenina. Aquesta característica es reflecteix en la menor grandària dels seus grans de Raymi i en les seves qualitats organolèptiques. Els vins elaborats a partir del raïm Querol són, segons Torres, intensos i fruiters en la seva joventut i, amb el temps en ampolla, presenten notes de llorer i fruita confitada. En boca resulten concentrats, amplis i amb molt nervi.  Jo, que he tingut la sort de tastar aquesta varietat en diverses ocasions i anyades, en puc donar fe.
El programa de recuperació de varietats ancestrals dissenyat per Torres es caracteritza per “una metodologia rigorosa, l'ús de tècniques innovadores i l'esforç d'un gran equip d'experts. Passen molts anys fins que s'han completat amb èxit les 5 fases del programa: Cerca de varietats; identificació i categorització; valoració del potencial enològico; sanejament i reproducció de la planta i, finalment, adaptació al camp”·

1 comentari:

  1. Joan Carles Anguera, Marçà23 de gener del 2013, a les 14:40

    el que m'agrada mes d'aquest vi es que els de Torres diferencien a la etiqueta el samsó i la carinyena, a veure si n'aprenen¡¡¡¡¡¡¡

    ResponElimina