dilluns, 18 de febrer del 2013

Quim Vila, unànime Premi Ciutat de Barcelona


Quim Vila amb Benjamín Romeo. Fotografia d'Elena Yepes


Quim Vila, el copropietari de Vila Viniteca, ha rebut aquesta tarda de mans de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, un dels Premis Ciutat de Barcelona 2012 (Gastronomia) en un acte celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament barceloní. Vila ha volgut recordar els inicis del seu negoci, amb el seu avi, en recollir una distinció més que merescuda. No hi ha dubte que Quim Vila és un dels grans noms del món del vi, i no només a Catalunya. L'Ajuntament de Barcelona convoca anualment els Premis Ciutat de Barcelona amb l'objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen.
El jurat, compost per Rafael Aracil (president), Narcís Comadira, Cristina Jolonch i Miquel Espinet, ha acordat per unanimitat atorgar el premi de gastronomia a Quim Vila. El jurat ha argumentat així el guardó: “Per la seva labor en el món del vi. Ànima de Vila Viniteca, que des de Barcelona ha consolidat, aquest 2012, una gran empresa de promoció i distribució de la indústria cultural del món del vi, esdevenint una baula essencial de la cadena que converteix a Barcelona en una de les capitals de la gastronomia”. Les obres guardonades “han de contribuir al desenvolupament del fet cultural i han d'estar integrades en el teixit ciutadà en el qual participen els creadors, les associacions, les institucions públiques i les indústries culturals”. Els guardonats reben una quantitat en metàl·lic, acompanyada d'un diploma on es recull el veredicte del jurat i un objecte recordatori del premi.
Fundada el 1932 a Barcelona, i actualment dirigida per la tercera generació, Vila Viniteca s’autodefineix com “una de les distribuïdores de vins fins més importants d'Europa”. Vila Viniteca és detallista, distribuïdor, majorista, importa i exporta, i participa també en diferents projectes vitícoles en associació amb alguns dels cellerers més reconeguts de la geografia espanyola. Com a distribuïdor, Vila Viniteca representa en exclusiva més de 200 cellers de tot el món, amb els cellerers més prestigiosos a nivell nacional i mundial. Fundada el 1932 al barri del Born de Barcelona, el colmado Vila ja venia caixes de vi i licor als restaurants de la zona. El 1993, Joaquim Vila s'associa amb Francisco Martí -propietari del celler Ca N'Estruc a Esparreguera (Barcelona), la família de la qual està vinculada al món del vi des de 1548-, i obren una nova tenda de vins al mateix carrer Agullers just al costat de la tenda de gastronomia. Amb els anys van anar ampliant l'oferta de vins, seleccionant elaboradors emergents i incorporant-los al seu catàleg d'exclusives. Amb el temps molts d'ells s'han convertit en grans i prestigiosos cellerers. L'any 1997 Vila Viniteca va ser la primera empresa espanyola del sector a disposar de pàgina web, i l'any 2000 va ser pionera a Espanya a oferir la possibilitat de comprar vins a l'avançada. Des de l’any 2000 Vila Viniteca organiza la multitudinària trobada La música del vi i també d’altres activitats tan destacades com el Premi de Tast per Parelles, que el pròxim 10 de març arribarà a la sisena edició al Casino de Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada