dimarts, 19 de febrer del 2013

Santuari de la cuina de llar de foc al Priorat, amb Clos del Maset 2000 de Vallformosa i Malvasia Dolç 2001 de Freixenet






Hi ha experiències enogastronòmiques sense estrella que valen més la pena que moltes altres propostes estrellades. Un  d’aquests casos, una joia que basa la seva gràcia en una autenticitat ben poc usual, és Nou 21 (més conegut com a Ca l'Isabel), un establiment ultra casolà del número 21 del carrer Nou de El Masroig (Priorat). Aquest santuari de la cuina de llar de foc està situat en un edifici de 1883. Feia molt que no anava a aquest establiment amb el qual havia passat molt bones estones amb l’elaborador Albert Jané (Acústic Celler). Dissabte hi vaig tornar per atzar per esforzar amb els empresaris del sector del vi Pere Rovira (Mas d’en Gil) i Joan Roca (Avgvstvs-Forvm).

Unes memorables mongetes passades per la paella, botifarra negra, salsitxes, una escalivada fantàstica, pa torrat amb tomàquet, tomàquets escalivats (sensacionals), coca de la Serra (d’Almos) i bunyols van integrar el pantagruèlic esmorzar. Tot plegat ho vam regar amb el Clos del Maset 2000 de Vallformosa, un cabernet sauvignon de vinyes del Baix Penedès que aquest celler de Vilobí del Penedès ha deixat d’elaborar. El vi em va agradar molt. Els anys en ampolla l’han arrodonit, han domat les pirecines de la cabernet i han fet que ara es presenti madur i amb tanins dolços però amb un memorable final fresc (mentolat). Es nota encara la integració de fruites negres i vermelles i la fusta està molt ben posada. Es va criar durant 12 mesos en bóta de roure. Nosaltres vam tastar la mostra 03382 d’una anyada amb 21.066 ampolles. En una nota de tast signada el 7 de setembre del 2003, l’elaborador (Oriol Domènech) va escriure: “Color granate de corazón oscuro, de estilo moderno, con recuerdos a pimienta verde, zarzamora y grosella. Rico y concentrado en boca, con buena estructura de taninos maduros”. Pels postres vam obrir la mostra número 141.779 del cava dolç de postres Malvasia 2001 de Freixenet ara que queda poc per una nova anyada (l’anterior a la del 2001 era la de 1991). Aquest cava Reserva d’anyada mostra una dolçor no massa empalagosa amb un característics tons arranciats (el licor d’expedició criat en bótes de castanyer) i a fruits secs (nous). El licor d'expedició d’aquest cava monovarietal únic de subirat parent (malvasía riojana) ha estat elaborat amb mosts de la mateixa varietat, fet que li confereix "una personalitat única", segons l'enòleg de Freixenert i cunyat de Joan Roca, Josep Bujan.

1 comentari: