dilluns, 18 de febrer del 2013

S'edita la Guia d’Activitats 2013 de la DOQ Priorat, que inclou tastos i mostres populars dels vins locals




La DOQ Priorat ha enllestit un any més la Guia d’Activitats, on s’inclouen totes les mostres i tastos de vi oberts als aficionats i públic en general que s’organitzen a les diferents viles d’aquesta denominació d’origen qualificada. Des del Consell Regulador es dóna suport a aquests esdeveniments, que contribueixen a difondre la cultura del vi i aporten activitat socioeconòmica als pobles i cellers productors de vi Priorat. Les mostres populars representen una ocasió única per conèixer els vins en el seu entorn paisatgístic i per descobrir els valors i propietats del vi tot entrant en contacte amb els cellers i les persones que els elaboren. La Guia d’Activitats 2013 de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat es distribueix a través de tots els cellers i dels diferents punts d’informació turística tant de la comarca del Priorat com del Camp de Tarragona. També es pot consultar a través del lloc web del Consell Regulador. A banda dels actes relacionats amb el vi, la guia inclou també les festes majors i altres esdeveniments culturals dels diferents pobles que en formen part.


Entre les cites més primerenques hi ha Poboleda Vins, al mes d’abril, una convocatòria pensada per a professionals. En els pròxims dies es coneixerà la data exacta en què es realitzarà aquesta mostra. La vila de Poboleda és també l’escenari, enguany el dissabte 14 de setembre, de la mostra més antiga i habitualment amb més públic de les que es fan a la DOQ Priorat: la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga, que acostuma a reunir uns 25 cellers de tota la denominació d’origen als baixos de les cases pairals del poble. El dissabte anterior, 7 de setembre, els cellers de Poboleda faran jornada de portes obertes com a acte previ i escalfament de motors per a la cita del 14 de setembre. 

El mes de maig és normalment un dels que té més activitat de mostres i tastos a la DOQ Priorat. Les cites previstes són les següents:
- Tast de Carinyenes de Porrera: es presenten els vins elaborats principalment amb aquesta varietat tan comú a la vila de Porrera (divendres 3 de maig al vespre).
- Tast amb Llops: una cita que es promou des de l’Hotel Cal Llop i que habitualment combina música en directe amb un tast de vins locals a la tarda, a la plaça de Dalt de Gratallops (dissabte 4 de maig).
- Tast de Cal Compte: aquest allotjament rural de Torroja del Priorat proposa un tast de vins locals a les seves dependències de l’edifici noble de Cal Compte (diumenge 5 de maig).
- Tast de les Mines: els cellers de Bellmunt del Priorat ofereixen tastos dels seus vins en un context molt especial, el Museu de les Mines d’aquesta localitat (diumenge 5 de maig).
           
D’altra banda, més enllà de les cites purament enològiques, el segon dissabte de maig es realitza a Torroja el lliurament dels premis literaris dels Jocs Florals d’aquest municipi.

Les tres següents cites estan fixades al mes d’agost. El 4 d’agost arribarà la segona edició del Tast de Vins d’El Lloar i Les Solanes d’El Molar, una proposta que buscarà consolidar-se com a aparador dels vins d’aquestes dues subzones de la DOQ Priorat. Pels voltants del 15 d’agost (la data s’anunciarà pròximament) a Porrera es convoca Nasset, Nas i Nassot, un concurs amb diferents categories adreçat tant a infants com a adults en el qual es proposa que els participants descobreixin els vins que es tasten. El dissabte 24 d’agost, a Torroja, es realitzarà la Nit de Vins de Torroja, una mostra nocturna dels cellers del poble que es realitza a la piscina municipal i que té com a acte previ un tast per a professionals durant la tarda del mateix dia i en què s’acostuma a fer una visita a una finca del poble. L’estiu s’acaba amb les ja esmentades cites del 7 i el 14 de setembre a Poboleda. 

Ja en els mesos de tardor es convoquen tres mostres més:
- Festa del Vin Blanc: a La Morera de Montsant i Scala Dei. La festa du el nom d’un licor típic que s’elaborava antigament en aquests pobles (2 de novembre).
- Tasta Porrera: Hi participen els cellers locals, que ofereixen tastos i venda de vi a preus especials, i també els establiments de restauració del poble, que ofereixen plats típics (dissabte, 9 de novembre).
- Tast de Santa Bàrbara: mostra i degustació dels vins de Bellmunt i festivitat en honor de la patrona dels miners. En aquest cas es realitza en un dels carrers centrals de la població (dimecres, 4 de desembre).
A banda de les mostres als pobles de la DOQ Priorat, un bon nombre de cellers d’aquesta denominació d’origen també participen durant l’any en mostres de vi com la Fira del Vi de Falset (principis de maig) i la mostra Reus Viu el Vi (principis de juny), així com en fires promocionals de dins i de fora del país.
Més informació: www.doqpriorat.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada