dimecres, 20 de març del 2013

Acústic Rosat 2012 i la dignificació dels rosats



Acústic Celler (DO Montsant) acaba de treure al mercat l’anyada del 2012 de l’Acústic Rosat. El propietari, viticultor i enòleg d’aquest celler de Marçà, Albert Jané, afirma que “elaborant el nostre rosat sempre amb vinyes velles meravelloses de garnatxa negra , carinyena i garnatxa roja parcialment fermentat en roure francès, treballem acuradament el nostre vi per mostrar la gran expressivitat d'aquestes vinyes sàvies i fortes”. Albert Jané defineix la nova anyada com “un vi potent i complex, de color maduixa, fresc i animat, intens, lluminós i brillant”. Afegeix que és un vi  amb una gran intensitat aromàtica, equilibrat en boca, de pas untuós i sorprenentment sec. Saborós i diferent”. També apunta aques elaborador penedesenc que elabora vins al Montsant i al Priorat que “volem ajudar a dignificar els vins rosats com uns vins també d’alta qualitat i singularitat”.  

A continuació us djunto la fitxa d'aquest vi facilitada pel celler:

ORIGEN ACÚSTIC. La nostra filosofia per a crear aquest vi, és aprofitar la saviesa de les vinyes velles autòctones i de l‘antiga tradició dels ancians pagesos. En diem un vi acústic, sense electricitat que reivindica i busca les arrels i el valor de la viticultura tradicional en front de la “globalització “dels vins actuals plens de maquillatge i tecnologia. Retornar a les arrels i a la imperfecció de ’autoctonisme expressant l’entorn més profund d’aquestes vinyes indomables en l’entorn de la majestuosa serralada del
Montsant. Vins fins, personals i elegants que expressen les característiques de les nostres vinyes sàvies amb tota naturalitat.

VINYA. Vinyes velles nobles de garnatxa negra , garnatxa roja i carinyena de la DO Montsant. Les vinyes són diverses i provenen de la zona de La Serra d’Almos, Els Guiamets, Marçà i Cornudella del Montsant situades entre 300 i 700 metres d’alçada; amb una edat d’entre 40 a 80 anys, les nostres vinyes creixen en terrenys pobres i pedregosos amb una combinació d’argila, arena pedregosa i còdols rodats. L’acústic rosat conté un 40% de garnatxa negra, un 40 % de carinyena i un 20 % de garnatxa roja.

ELABORACIÓ. Respectant molt el raïm, busquem l’expressivitat varietal d’aquests raïms autòctons fent una maceració pel.licular a 8-10 ºC durant unes hores. 20 % del most fermenta en barriques noves de roure francès a baixa temperatura i 80% en inoxideble durant 4 setmanes a molt baixa temperatura (12º C) per a conservar la finesa i fruitositat del raïm . 6 mesos de treball de mares abans embotellar.

IDENTITAT. Presentació natural on s’hi expressa una representació abstracte que pot recordar un instrument acústic de corda (xel·lo o guitarra acústica) o un grà de raïm negre imperfecte amb raigs violacis vius del vi o bé…depenent del sentit acústic de cadascú.

Acústic rosat 2011:
88 / 100 punts Guía Peñín 2013 .
90 / 100 punts Stephan Tanzer 2012 .

2 comentaris:

  1. Es curios, a marçà es fan dos rosats bonisims, a pocs metres, l'acustic i el brunus, i la gent que parla malament dels rosats, no veu la compexitat de dos vins completament diferents.

    ResponElimina
  2. Serà facil de trobar al mercat? Quantes ampolles han sortit?

    ResponElimina