dimarts, 30 d’abril del 2013

Amb la Fira del Vi de Falset, "el Priorat torna a ser una de les capitals vinícoles de l’Estat i del món"



La Fira del Vi de Falset (Mostra de vins de les DO de la comarca del Priorat) ha entrat ja en la seva setmana decisiva i els actes se succeeixen cada dia. Aquest dimarts s’ha presentat el Club de Tast del Castell del Vi de Falset, que busca consolidar-se com un espai clau en l’enoturisme de la comarca del Priorat. No obstant això, el gruix d’actes i les parades de cellers i vins al carrer Miquel Barceló de Falset tindran lloc dissabte i diumenge vinent (4 i 5 de maig) entre les 11 del matí i les 9 de la nit. Fins dilluns vinent (quan se celebra el Tast de Professionals) hi ha programats una cinquantena d’actes de tota manera. Des de tastos ja clàssics com la Nit de les garnatxes, organitzada pel Celler de Capçanes, fins a presentacions de vins de cellers particulars, com pot ser el vi ‘Estones de Mishima’, inspirat en la popular banda de música Mishima i que comptarà amb la presència del seu cantant, David Carabent. No hi faltaran tampoc actes populars com una nova edició de la Cuina del Vi, que se celebrarà el diumenge 5 de maig, a partir de les 11 del matí i a la plaça de la Quartera de Falset. La seva finalitat és donar a conèixer i promocionar els plats de la comarca, on un dels principals ingredients n’és el vi. Poden participar tots els cuiners i cuineres professionals i/o aficionats prèviament inscrits.
            La Fira del Vi (Mostra de vins de les DO de la comarca del Priorat) celebra aquest mes de maig la seva XVIII edició. Fa divuit anys es començava a parlar popularment dels èxits dels vins de la comarca del Priorat. Però hi havia gent que temia que es tractés d’una moda de curt recorregut. Divuit anys han servit per constatar precisament tot el contrari: els vins de les denominacions d’origen de la comarca del Priorat, lluny de passar de moda, cada dia són més a primera fila a tot el món. “Amb aquesta Fira, la comarca del Priorat torna a ser, per uns dies, una de les capitals vinícoles de l’Estat i del món”, afirma l’organització. En aquest sentit, la Fira d’aquest 2013 arriba en un moment en què les denominacions d’origen de la comarca (DO Montsant i DOQ Priorat) han fet públiques les bones dades de comercialització dels seus vins al llarg de l’any passat. Els cellers de la DOQ Priorat van vendre durant el 2012 més de 4 milions d’ampolles, un 8% més que a l’any 2011, mentre que els cellers de la DO Montsant van superar els 5 milions d’ampolles, en el que és la tercera millor campanya de la seva història. Aquestes dades demostren, un any més, que “la qualitat dels vins elaborats a la comarca és un argument prou fort per fer front a la delicada situació econòmica que es viu a l’Estat espanyol i també a nivell internacional”.
            De fet, l’exportació va acaparar el 50% de les vendes dels cellers de totes dues DO. Els Estats Units es va erigir com a principal mercat dels vins de la comarca, per davant de països com Alemanya i Suïssa, que són també grans importadors de priorats i montsants. A més, diu l’organització de la Fira, “cal prestar atenció a la comercialització de vins en el mercat interior. A les taules catalanes i espanyoles van anar a parar l’altra meitat dels vins comercialitzats durant el 2012. En aquest sentit, cal fixar-se en la tendència experimentada en el mercat català, en el que s’han donat forts increments de vendes. Aquest fet s’explica, en part, perquè el nivell de coneixement dels vins catalans entre el consumidor de proximitat és cada cop major. Sense cap mena de dubte, fires com la de Falset, enguany els dies 4 i 5 de maig, han contribuït i contribueixen a aquesta tendència, i a la identificació del consumidor amb els vins del territori”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada