divendres, 21 de juny del 2013

El bon camí de la segona anyada de Masia Freyé






Recentment he tastat quatre de les novetats de la marca Domènech Vidal (Vallformosa) de la darrera collita. Són vins de la DO Penedès prou interessants, que mostren la ferma determinació d’aquest celler de Vilobí del Penedès d’aixecar el llistó i treure’s del damunt alguns estereotips del passat. El PVP de la família Masia Freyé és de 6,99 euros. Des del 1865 la família Domènech Vidal s’ha dedicat al món vitivinícola i ara encara el futur amb canvis a la direcció enològica.
            He començat el tast pel seu Masia Freyé Merlot /Sumoll 2012. Prèvia maceració de les pells durant només tres hores per aconseguir una bona extracció del color i dels precursors aromàtics, aquest comercial rosat va fermentar a temperatura controlada de 16ºC en tancs d’acer inoxidable.  Té 13 graus i 2.5 g/l. de sucre residual (que es noten, arrodonint el vi sense fer-lo embafador). L’acidesa total és de 3.80 g/l I el PH de 3.04. Mostra un color vermellós maduixa i notes llamineres a gominoles (piruleta). Presenta bona entrada i és rodonet, tot i que les notes cítriques són marcades i l’allarguen. Des del celler el recomanen per  maridar amb arrossos de peix o marisc, peixos al forn, pastes, carns blanques i amanides.
            Més m’ha agradat l’aconseguit Masia Freyé Xarel·lo / Chardonnay 2012. Elaborat amb un 85% de xarel·lo d’un selecció de terrenys de Vilafranca, Vilobí, Pacs, Avinyonet i Sant Cugat Sesgarrigues. El chardonnay té origen en terrenys amb microclimes molt especials de Sant Quintí de Mediona, a l’ Alt Penedès, Cataluña. Es van macerar les pells durant sis hores per extreure les aromes, i l fermentació es va fer en tancs d’acer inoxidable a temperatura controlada de 16 ºC. Té  12,5 % Vol., una acidesa total  de 3,80 g/l, un PH de 3,06 i un sucre residual de 2,0 g/l. té caràcter cítric i cert greix (fruit d’una criança sobre mares de quatre mesos). Mostra fruites fresques (pomes i préssec) i notes florals. És equilibrat i té una càrrega aromàtica continguda però fragant. Des del celler se l’aconsell per  maridar amb arrossos (paelles), crustacis, peixos lleugers, fumats, amanides, carns blanques i pastes. Aquest vi ha estat guardonat per segon any consecutiu amb la medalla d’or dins la categoria de ‘blanc collita’ del 47è Concurs de Vins de Qualitat de la DO Penedès.
           També he tastat el Masia Freyé Parellada / Muscat 2012, un vi que el celler anuncia com “el Clàudia de sempre, ara 100% més elegant”. Això és així donat que aquest aromàtic vi ha perdut el carácter embafador del passat, quan s’anomenava Clàudia, tot buscant en el caràcter cítric més elegància i profunditat. No deixa de ser un vi molt comercial, però més posat al dia. Té color groc pàl·lid i està elaborat amb un 55% de parellada i un 45% de moscatell de gra Mesut que marca força el vi. La parellada és una selecció de les seves millors vinyes de Can Baltà, a La Llacuna, i el muscat és provinent de les seves vinyes de La Sala, a Vilobí del Penedès. Prèvia maceració amb les pells (quatre hores) a 10-12ºC., es va fermentar en tancs d’acer inoxidable a temperatura controlada de 14-16ºC. Només té 11.0 % Vol., un sucre residual força destacat 10.6 g/l., una acidesa total de 3.95 g/l. i un  PH de 3.08.  Notes a roses i a fruita madura exòtica (és molt notori el litxi) dominen en un vi fresc. No és el meu tipus de vi però en valoro l’esforç per fer-lo més elegant. Se’l  recomana per a peixos i mariscos, cocktails, alvocat amb gambes, salmó, meló amb pernil, aus, patés i foies. 
            Pel final he deixat el Masia Freyé Syrah / Ull de Llebre 20011. El syrah (el 60% del cupatge) prové de les vinyes de Masia Freyé, a La Bisbal del Penedès, i l’ull de llebre té origen a Vallfort, a Sant Jaume dels Domenys, també al Baix Penedès. És un vi marcat per la fruita madura (molta pruna i també mores) i per les notes franques a regaléssia que no m’ha entusiasmat. Mostra torrats de la fusta (cinc mesos de criança en bóta) i certes notes amargoses. Es va fer una maceració prefermentativa en fred amb un encubat total de 12 dies a 24ºC-26ºC en tancs d’acer inoxidable per extreure color, tanins i aromes. Té 13.5 % Vol., 1.0 g/l. de sucre residual, 3.40 g/l. d’acidesa total i un PH de 3.60. Es recomana des del celler per acompanyar arrosses (paella), pastes, carns blanques, barbacoes i formatges frescos i cremosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada