dimarts, 25 de juny del 2013

El primer blanc Caminante de Terra Remota ecològic



Terra Remota acaba de treure al mercat la nova anyada 2012 del blanc Caminante. Es tracta de la primera anyada que aquest vi té certificació ecològica. Caminante 2012 és un blanc que surt al mercat després de passar més de mig any en bóta nova de roure francès. Té un pvp aproximat de 16 €.
            El respecte per la natura ha sigut una de les màximes que ha regit al celler que Marc i Emma Bournazeau tenen a la DO Empordà, Terra Remota des de la seva fundació el 2006. La completa integració de l'edifici on s'ubiquen les instal·lacions, obra de Pepe Cortés i Nacho Ferrer, amb les seves cobertes vegetals i la discreció de línies que el caracteritzen, no n'és més que un exemple, s’afirma des d’aquest projecte empordanès. Ja des dels seus començaments, la viticultura va estar conduïda des d'una òptica de mínima intervenció artificial. Ben aviat el celler va aconseguir la certificació ecològica per a la viticultura, i el 2011 va arribar la certificació per als processos de vinificació que completen el llarg viatge des de la terra fins a l'ampolla. Així, l'anyada 2012 és la primera que els vins -alguns amb notable trajectòria al mercat- es presenten amb el segell d'ecològics.  Una altra de les màximes que regeix aquest celler és la personalitat que Marc Bournazeau imprimeix als seus vins, que té molt a veure amb les motivacions que estan darrere la fundació del seu celler a la DO Empordà. En efecte, en aquest projecte no hi ha una intenció estrictament empresarial, sinó més aviat emocional: la de recuperar el nexe amb una terra d'on els avantpassats van haver de marxar per força. Per això a Marc Bournazeau no l'interessa fer vins comercials, subjectes a l'estereotip de la zona; el seu objectiu no és fer "vins empordanesos", sinó vins amb personalitat a l'Empordà.
Així, tot sovint els vins de Terra Remota tenen poc a veure amb el que podria considerar-se "típic" de la DO Empordà. Són vins que van més enllà, que expliquen la història del terroir on es fan, però també la història dels seus propietaris, dels seus gustos i preferències, del què ells mateixos volen trobar en els vins.  En conseqüència, Caminante 2012 no és un blanc típic. Va néixer sense l'estigma de ser considerat un vi lleuger o un vi menor. Els millor arguments es destinen a la seva elaboració i res no se li escatima. Un cupatge on el 50% es l'autòctona garnatxa blanca es completa amb chardonnay i chenin blanc. La verema es realitza a mà, en caixes de 10 quilos que passen a una cambra frigorífica per baixar la temperatura a 6ºC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada