divendres, 21 de juny del 2013

Més de 26.500 cremes de restes vegetals i agrícoles en tres mesos




El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha tancat el primer període d’autoritzacions per a cremes col·lectives el passat 14 de juny. Aquesta modalitat de crema només es pot realitzar per eliminar restes vegetals i brancatge procedents de treballs agrícoles.  Durant aquest període del 15 de març al 14 de juny, s’han lliurat un total de 26.530 autoritzacions en un total de 401 municipis per a aquesta modalitat de cremes, la qual simplifica els tràmits administratius i fa més àgil el procés per obtenir l’autorització de la crema, ja que les persones sol·licitants només han de passar per una única finestreta, la del seu ajuntament. Aquest procés es pot realitzar gràcies a l’EACAT, que és l’extranet de les administracions públiques de Catalunya, gestionada pel Consorci Administració Oberta de Catalunya. EACAT permet la interconnexió entre el Departament d’Agricultura i els ajuntaments i administracions catalanes.
            Segons la Generalitat, l’èxit d’aquest servei d’autoritzacions de cremes selectives, emprat des de fa 3 anys a la província de Tarragona i les comarques de l’Alt Penedès i el Baix Llobregat, ha permès enguany acabar d’implantar el procés en els ajuntaments de les Terres de l’Ebre, introduir tots els municipis de 6 comarques de Lleida, i implantar per primer cop aquesta modalitat a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès. La satisfacció per la implantació d’aquest servei entre els ajuntaments i els pagesos, tant dels municipis adherits enguany com dels qui ja portaven tres anys utilitzant-lo, ha fet que el Departament estudiï noves estratègies en la tramitació de documentació fent servir l’EACAT com a eina per millorar processos. Tot i així, mitjançant el sistema de gestió de sol·licituds individuals s’han atorgat a Catalunya un total de 2.043 autoritzacions per a cremes de restes vegetals i de brancatge agrícola.
            En el període comprès entre el 15 de març i el 14 de juny, els Agents Rurals han realitzat periòdicament inspeccions de foc que han derivat en 102 denúncies, 94 de les quals corresponen a cremes agrícoles i 28 a incompliments de les condicions fixades a l’autorització. Respecte del nivell d’incompliment de la normativa de prevenció d’incendis relacionada directament amb les cremes agrícoles, cal dir que només un 0,35% de les cremes autoritzades s’han fet de manera incorrecta. Això indica l’alt grau de conscienciació que els agricultors tenen a l’hora de fer les cremes agrícoles i sobre el compliment de les condicions per fer-les.
            Finalment, es recorda que durant el període del 15 de juny al 15 de setembre (període d’alt risc d’incendi forestal) no es lliuraran permisos mitjançant aquesta modalitat, sinó que s’hauran de sol·licitar de manera individualitzada a les oficines comarcals del Departament com la resta d’activitats amb risc d’incendi forestal, inclosos aquells treballs que generin restes vegetals. A partir del 16 de setembre i fins al 15 d’octubre, s’obrirà el segon període per a cremes col·lectives, i, per tant, els agricultors podran novament sol·licitar les autoritzacions per cremar restes vegetals als ajuntaments on les duran a terme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada